Taekwondo
Harrastajille
Kilpailutoiminta
Seura

Historia

Korean niemimaalla on jo 2000 vuoden ajan käyty kylissä kamppailullisia pelejä kuten Subak ja Taekkyon. Tämä perinne katkesi toisen maailmansodan ja sitä seuranneen japanilaismiehityksen sekä Korean sodan takia. Aselevosta Pohjois- ja Etelä-Korean välillä sovittiin 1953 ja jo 1955 Koreaan perustettiin uusia kamppailukouluja.

Viidessä alkuperäisessä koulussa opetettiin yhteensä yli kymmentä tyyliä, joissa oli vahvasti vaikutteita lajeista kuten Okinawalla harjoitellusta karatesta. Myös uusia kouluja syntyi, mutta 1960-luvulla pitkällisten ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen koulujen päämiehet päätyivät yhdistämään tyylinsä yhdeksi lajiksi, jolla on yhteisesti määritellyt tekniikat ja yhteiset dan-arvot. Lajin nimeksi tuli Taekwondo.

Vanha korealainen kamppailupelien perintö vaikutti siihen, miten laji kehittyi nopeasti moderniksi kamppailu-urheiluksi, jota on 1960-luvulta asti levitetty ympäri maailmaa. Lajista on muodostettu myös sisällöltään hieman poikkeavia versioita pienempien kattojärjestöjen alle, mutta 2000-luvulla saavutettu paikka olympialaisissa on tuonut uudelleen yhtenäisyyttä.

Lajimme sisältö ja tekniikat määritellään edelleen lajin pääpaikalla Kukkiwonissa, Etelä-Koreassa. Kukkiwon myöntää myös kaikki dan-arvot eli mustat vyöt. Taekwondon kansainvälisestä kilpailutoiminnasta vastaa WTF, World Taekwondo Federation, johon kuuluu myös meidän kattojärjestömme Suomen Taekwondoliitto ry