Taekwondo
Harrastajille
Kilpailutoiminta
Seura

Liikesarjat

Liikesarjat esittävät taistelua kuviteltua vastustajaa tai vastustajia vastaan. Todellisuudessa puumsen tekijä haastaa lähinnä itsensä ja pyrkii suorittamaan jokaisen liikkeen täydellisesti (siis niin hyvin kuin ne osaa). Kahdenkymmenen tai kolmenkymmenen koko vartalon käyttöä vaativan liikkeen suorittaminen täydellisesti peräperää onnistuu tuskin koskaan, joten kilpailijalle jää aina parannettavaa – juuri tähän kiteytyy puumsen viehätys. Se on myös turvallinen kilpailumuoto ja sopii kaikenikäisille ja –kokoisille.

LIIKESARJAT (PUMSE/PUUMSE/POOMSE/POOMSAE) KILPAILUMUOTONA

Taekwondossa on yhteensä 17 liikesarjaa, joista kilpailussa esitetään neljä. Esitettävistä kaksi karsintakierrosten liikesarjaa arvotaan, kaksi finaalissa esitettävää puumsea kilpailija saa itse valita. Jokaisessa kilpailusarjassa on kahdeksan liikesarjan pooli, josta sekä arvottavat, että omavalintaiset otetaan – kaikkia 17 puumsea ei siis tarvitse osata voidakseen kilpailla. Harrastesarjoissa liikesarjojen määrä on vielä pienempi (4-6), joista esitetään yksi tai kaksi pakollista ja finaaliesityksen kilpailija saa valita.

Liikesarjat muodostuvat tarkoin määritellyistä liikkeistä ja asennoista, yksi liikesarja on kestoltaan keskimäärin minuutin mittainen. Tuomarit antavat pisteitä tekniikoiden voimasta ja tarkkuudesta sekä yleisestä esiintymisestä (keskittyminen, asenne, ryhti, hengitys yms.). Pisteitä vähennetään huonosta keskittymisestä, epäröinnistä, horjahduksista ja tietysti tekniikkavirheistä. Seitsemän tuomarin antamista pisteistä vähennetään korkein ja matalin pistemäärä ja loput lasketaan yhteen.

Kilpailusarjat on jaettu kilpailijoiden sukupuolen ja iän mukaan. Lisäksi on kokemukseen ja taitotasoon perustuvaa jaottelua, esim. alemmille värivöille on oma sarja. Kilpailla voi myös parisarjassa (1 mies + 1 nainen) tai kolmen hengen ryhmissä (3 miestä tai 3 naista).