Taekwondo
Harrastajille
Kilpailutoiminta
Seura

Osa-alueet

PERUSTEKNIIKKA (kibon dongtsak)

Taekwondon perusharjoittelu sisältää asentoja ja liikkumista sekä näihin liittyviä torjuntoja, lyöntejä ja potkuja. Joskus puhutaan erikseen perustekniikoista ja ottelun perustekniikoista. Tällöin perustekniikoilla tarkoitetaan lähinnä puumseista eli liikesarjoista löytyviä tekniikoita.

OTTELU (kyorugi)

Kyorugi (kohtaaminen) terminä kattaa kaikki taekwondon pariharjoitteet aina suojat päällä käytävästä täyskontaktiottelusta (sihap kyorugi) kontrolloituihin, ilman kontaktia tehtäviin hyökkäystekniikka-puolustustekniikka-harjoitteisiin (ilbon / hanbon kyorugi). Oikeastaan kaikkia näiden välimuotoja voidaan käyttää harjoitteina säätelemällä kontaktia, sallittuja / kiellettyjä tekniikoita ja soveltamisen määrää. Tarkkoja rajoja harjoitteiden välille on joskus vaikea tehdä.

Yleisimpiä otteluun liittyviä harjoitteita ovat liikkumisharjoitteet, potkut läpysköihin eli kädessä pidettäviin harjoituskohteisiin ja erilaiset potkuharjoitteet parin kanssa panssari päällä tai ilman. Usein käytetään myös sparrausta eli tekniikkaa ja ajoitusta hiovaa vapaata tai roolitettua pisteottelua.

ITSEPUOLUSTUS (hosinsul)

Tämäkin voidaan käsittää osana kyorugia eli otteluna tarttuvaa vastustajaa vastaan (mom pulgi kyorugi), jota käsitellään kuitenkin omana osa-alueenaan. Tämänkin osa-alueen raja on usein häilyvä, hyökätä voidaan joskus myös lyönneillä tai potkuilla. Tälle osa-alueelle ovat kuitenkin tyypillisiä irroitukset, maahanviennit ja lukot. Myös vapaampi soveltaminen on yleistä ylemmillä vyöasteilla.

LIIKESARJAT (puumse / pumse / poomse / poomsae)

Toisiinsa liittyviä perustekniikoita edeten eri suuntiin. Kamppailua kuviteltua vastustajaa vastaan. Poomse harjoitusmuotona antaa tilaisuuden tehdä kaikki tekniikat täydellä voimalla. Erilaisia liikesarjoja on 17, kahdeksan värivöisille (taeguk 1-8) ja yhdeksän mustavöisille (koryo, kumgang, taebeck, pyongwon, shipjin, jitae, chunkwon, hansoo ja ilyeo). Yleensä näitä harjoitellaan yksi per vyöaste paitsi peruskurssilla eli valkoisella vyöllä ei vielä harjoitella liikesarjaa. Kilpailusta kiinnostuneet voivat tutustua uusiin liikesarjoihin nopeammassa tahdissa.

MURSKAUS (kyukpa)

Voiman testaamista elottomaan aineeseen kuten lautoihin tai tiileen. Tavallisimmin mustien vöiden kokeissa tai näytöksissä.