Taekwondo
Harrastajille
Kilpailutoiminta
Seura

Ottelu

Taekwondon kilpailusäännöillä ottelu eli sihap kyorugi on hyväksytty viralliseksi olympialajiksi vuonna 2000. Ottelu käydään täyskontaktilla ja ottelijat käyttävät pakollisia suojuksia (pää-, käsivarsi-, sääri-, ala- ja hammassuojia sekä rintapanssaria). Ottelussa on kolme kahden minuutin mittaista erää. Taekwondo-ottelu on tyypillisesti potkuvoittoista ja vauhdikasta, koska ottelualue on 8 m x 8 m eikä ottelua keskeytetä pistesuorituksista.

Vartaloon osuvasta lyönnistä saa 1 pisteen.
Vartaloon osuvasta potkusta saa 2 pistettä, + yhden lisäpisteen saa pyörivistä potkutekniikoista.
päähän osuvasta potkusta 3 pistettä, + yhden lisäpisteen saa pyörivistä potkutekniikoista.

Ottelu päättyy jos piste-ero on 12 pistettä, piste-ero astuu voimaan vasta toisen erän päätyttyä. Potkut tulee suorittaa nilkan alapuoleisilla osilla: jalkapöytä, päkiä, kantapää, jalkapohja tai jalkasyrjät.

Huomautuksia ja varoituksia (-0,5p = kyongo ja -1p = gamjum) keskustuomari voi antaa ottelun välttelemisestä (rajan ylitys, kaatuminen, selän kääntäminen, passiivisuus) ja säännöissä kielletyistä teoista sekä yleisestä epäurheilijamaisuudesta. Näitä ovat mm. lyönnit päähän, iskut vyön alle, polvipotkut, hyökkäys maassa olevaan vastustajaan, kiinnipitäminen, työntäminen käsillä ja tuomariston epäasiallinen arvostelu. Valmentajan epäurheilijamaisuudesta annetaan varoitus ottelijalle.

Pisteet lasketaan yhteen ja viimeisen erän lopussa enemmän pisteitä tehnyt (varoituspisteet vähennetään tehdyistä pisteistä) on voittaja. Ottelun voi voittaa myös tyrmäyksellä, jos vastustaja ei pysty jatkamaan ottelua tuomarin laskiessa kymmeneen tai jos tuomari on muuten sitä mieltä, ettei ottelua ole turvallista jatkaa.

SARJAJAOT:
R1 = aikuisten kilpasarjat (R1M miehet, R1N naiset)
B1 = kilpasarja B-junioreille (B1P pojat, B1T tytöt)
B2 = harrastesarja B-junioreille (B2P / B2T)
C1 = kilpasarja C-junioreille (C1P / C1T)
C2 = harrastesarja C-junioreille (C2P / C2T)
D1 = kilpasarja D-junioreille (D1P / D1T)
D2 = harrastesarja D-junioreille (D2P / D2T)
E1 = E-juniorit (6-8v) (E1P / E1T)
S30 = 30v täyttäneet (M / N)
S40 = 40v täyttäneet (M / N)
H2 = harrastajasarja aikuisille (M / N)

Sarja määräytyy syntymävuoden mukaan, esim. vuonna 2020:
B-juniori on syntynyt 2001-2004
C-juniori on syntynyt 2005-2006
D-juniori on syntynyt 2007-2009
E-juniori on syntynyt 2010-2012

Pääkontakti on kielletty E, D1, D2, C2, B2 ja H2-sarjoissa.

Lisäksi on erikseen salikisakiertue, jossa otteluja voi käydä haluamansa määrän sopivaksi katsomiaan vastustajia vastaan. Salikisat ovat helppo tapa saada ensikosketus kilpailemiseen tai lisää ottelukokemusta. Polkua huipulle on siis porrastettu tasaisempien ja tasokkaampien ottelujen toivossa. A2-tasolla ja B-sarjoissa pääkontakti on kielletty turvallisuussyistä.